Панически атаки

Въпреки че паническите атаки сами по себе си не са животозастрашаващи, те могат да бъдат плашещи и значително да повлияят на качеството ви на живот. Но лечението може да бъде много ефективно.

Пристъпът на паника е кратък епизод на силна тревожност, който предизвиква физическото усещане на страх. Пристъпите на паника се появяват често и неочаквано и често не са свързани с външна заплаха.

Описание:
Паническата атака е внезапен епизод на силен страх, който предизвиква тежки физически реакции, когато няма реална опасност или видима причина. Пристъпите на паника могат да бъдат много плашещи. Когато се появят пристъпи на паника, може да мислите, че губите контрол, получавате инфаркт или дори умирате.

Много хора имат само една или две панически атаки през живота си и проблемът изчезва, може би след края на стресова ситуация. Но ако сте имали повтарящи се, неочаквани пристъпи на паника и сте прекарали дълги периоди в постоянен страх от нова атака, може да имате състояние, наречено паническо разстройство.

Симптоми:
Пристъпите на паника обикновено започват внезапно, без предупреждение. Те могат да атакуват по всяко време – когато шофирате кола, в търговския център, дълбоко спите или по средата на бизнес среща. Може да имате случайни пристъпи на паника или те могат да се появяват често.

Паническите атаки имат много вариации, но симптомите обикновено достигат пик в рамките на минути. Може да се почувствате уморени и изтощени, след като пристъпът на паника отшуми.

Пристъпите на паника обикновено включват някои от тези признаци или симптоми:

Усещане за предстояща гибел или опасност
Страх от загуба на контрол или смърт
Бърз, учестен пулс
Изпотяване
Треперене или треперене
Недостиг на въздух или стягане в гърлото
Втрисане
Горещи вълни
гадене
Спазми в корема
Болка в гърдите
Главоболие
Замаяност, замаяност или прималяване
Усещане за изтръпване или изтръпване
Чувство за нереалност или откъснатост
Едно от най-лошите неща при паник атаките е силният страх, че ще имате още една. Може да се страхувате от паник атаки толкова много, че избягвате определени ситуации, в които те могат да се появят.

Кога да посетите лекар:
Ако имате симптоми на паник атака, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро. Пристъпите на паника, макар и силно неудобни, не са опасни. Но пристъпите на паника са трудни за овладяване сами и могат да се влошат без лечение.

Симптомите на пристъп на паника могат също да наподобяват симптоми на други сериозни здравословни проблеми, като инфаркт, така че е важно да бъдете оценени от вашия доставчик на първична медицинска помощ, ако не сте сигурни какво причинява вашите симптоми.