Тревожност и стрес

Описание:
Периодичното изпитване на тревожност е нормална част от живота. Въпреки това, хората с тревожни разстройства често имат интензивно, прекомерно и постоянно безпокойство и страх от ежедневни ситуации. Често тревожните разстройства включват повтарящи се епизоди на внезапно чувство на силна тревожност и страх или ужас, които достигат връх в рамките на минути (пристъпи на паника).

Тези чувства на тревожност и паника пречат на ежедневните дейности, трудно се контролират, не са пропорционални на действителната опасност и могат да продължат дълго време. Може да избягвате места или ситуации, за да предотвратите тези чувства. Симптомите могат да започнат в детството или тийнейджърските години и да продължат в зряла възраст.

Примери за тревожни разстройства включват генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство (социална фобия), специфични фобии и тревожно разстройство при раздяла. Може да имате повече от едно тревожно разстройство. Понякога тревожността е резултат от медицинско състояние, което се нуждае от лечение.

Каквато и форма на тревожност да имате, лечението може да помогне.

Симптоми
Честите признаци и симптоми на тревожност включват:

Чувство на нервност, неспокойствие или напрежение
Усещане за надвиснала опасност, паника или гибел
С повишен сърдечен ритъм
Учестено дишане (хипервентилация)
изпотяване
Треперене
Чувство на слабост или умора
Проблеми с концентрацията или мисленето за нещо различно от настоящите тревоги
Имате проблеми със съня
Имате проблеми със стомашно-чревния тракт (GI).
Имате трудности с контролирането на тревогите
Имате желание да избягвате неща, които предизвикват безпокойство

Съществуват няколко вида тревожни разстройства:

Агорафобията е вид тревожно разстройство, при което се страхувате и често избягвате места или ситуации, които могат да ви накарат да изпаднете в паника и да ви накарат да се почувствате в капан, безпомощни или смутени.

Тревожното разстройство, дължащо се на медицинско състояние, включва симптоми на силна тревожност или паника, които са пряко причинени от физически здравословен проблем.

Генерализирано тревожно разстройство включва постоянна и прекомерна тревожност и безпокойство относно дейности или събития – дори обикновени, рутинни проблеми. Притеснението е непропорционално на действителните обстоятелства, трудно е да се контролира и влияе на това как се чувствате физически. Често се проявява с депресия.

Паническото разстройство включва повтарящи се епизоди на внезапно чувство на силна тревожност и страх или ужас, които достигат връх в рамките на минути (пристъпи на паника). Тези пристъпи на паника могат да доведат до безпокойство, че ще се появят отново, или до избягване на ситуации, в които са възникнали.

Социалното тревожно разстройство (социална фобия) включва високи нива на безпокойство, страх и избягване на социални ситуации поради чувство на неудобство, самосъзнание и загриженост, че ще бъдете оценявани или гледани негативно от другите.

Специфичните фобии се характеризират със силно безпокойство, когато сте изложени на конкретен обект или ситуация и желание да го избегнете. Фобиите провокират панически атаки при някои хора.


Индуцираното от вещества тревожно разстройство се характеризира със симптоми на силна тревожност или паника, които са пряк резултат от злоупотреба с наркотици, приемане на лекарства, излагане на токсично вещество или отказ от наркотици.

Кога да посетите лекар

Посетете Вашия лекар, ако:

Чувствате, че се тревожите твърде много и това пречи на работата ви, взаимоотношенията или други части от живота ви
Вашият страх, притеснение или безпокойство ви разстройват и трудно се контролират
Чувствате се депресирани, имате проблеми с употребата на алкохол или наркотици или имате други проблеми с психичното здраве заедно с тревожност
Мислите, че тревожността ви може да е свързана с физически здравословен проблем
Имате суицидни мисли или поведение – ако това е така, незабавно потърсете спешно лечение
Притесненията ви може да не изчезнат от само себе си и може да се влошат с времето, ако не потърсите помощ. Посетете вашия лекар или специалист по психично здраве, преди тревожността ви да се влоши. По-лесно е да се лекува, ако получите помощ навреме.